Duygusal Zeka ve Duygusal Zeka Eğitimleri

 

 


Her insanın sahip olduğu duyguları vardır. Bu insan olmanın bir gerekliliğidir. Biz her ne kadar farkında olsak da olmasak da bizi duygularımız yönlendirir ve hayatımıza doğrudan etki eder. Duygularını birbirine karıştıran insanlar iş hayatında başarısız olduğu gibi özel hayatında da başarısız olabilir. Bunun için insanın kendi duygularına hakim olabilmesi önemlidir.

 

Duygu Nedir?

Duygu insanı hayatta tutabilmek ve yaşamlarını zengin edebilmek için önemlidir. Beyinde başlayan bu süreç tüm vücudumuzu etkileyecektir. Örneğin sabah kalkmak için alarmınızı kurdunuz ancak geç kalktınız yetişmeniz gereken bir işiniz var. İşte bu durumda duygularınızla mücadele etmeye başlayacaksınız. Panik, korku, endişe ve heyecan aynı anda birbiriyle yarışır. Ortaya çıkan bu duyguları iyi yönettiğinizde günü başarılı bir şekilde geçirebilirsiniz ancak yönetemediğinizde muhtemelen gününüz harap olacaktır. İşte tam bun noktada duygusal zeka ön plana çıkar.

 

Duygusal Zeka Nedir? (EQ Nedir?)

Duygusal zeka insanın kendisindeki duyguları anlayabilmesi ve yönetebilmesini kapsar. Yukarıda bahsettiğimiz kişi eğer bunları yönetemiyorsa o zaman duygusal zeka eğitimlerini incelemesi faydalı olacaktır. Duygusal zeka eğitimleri sayesinde insan kendi duygularını nasıl kontrol altına alması gerektiğini öğrenebilir.

Duygusal zekayı kontrol altına almak çocukluk döneminden itibaren yapılması gerekir. Kişilik testi bu noktada oldukça önemli rol oynar. Çocukluk döneminde yapılan bu test sayesinde çocuğun EQ oranı belirlenir ve bu şekilde sosyal ve eğitim yaşamı içerisindeki etkinliğinin değerlendirilmesi sağlanır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sevgililer İçin Güzel Sözler

Bariyer Sistemleri Nedir?

Arkadaş Edinme Siteleri